Ermenek Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Ermenek Ziraat Odası > Haberler > DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ

“Arkadaşlar, dünyada zaferlerin iki vasıtası vardır. Biri kılıç, diğeri sapan. Hakiki zafer kılıçla değil, sapanla yapılandır. Milletleri vatanlarında yerleştirmenin, millete istikrar vermenin aracı sapandır, sapan, kılıç gibi değildir. O kullanıldıkça kuvvetlenir… Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sapanı topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık” (M. Kemal ATATÜRK).

Marcus Tullius Cicero   çiftçiyi “Gerçek çiftçi; ürününü göremeyeceği halde, toprağını eken adamdır” diyerek tanımlarkenCenap Şahabettin ise “Ekinlere bir kere de çiftçi gözüyle bakınız; başakları hükümdar tuğlarından ve taneleri incirlerden daha kıymetli bulursunuz” diyerek çiftçiliğin önemini vurguluyor.

Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonunun kuruluş tarihi olan 14 Mayıs 1984 yılından bu güne her yıl 14 Mayıs günü “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya nüfusu çiftçilerin yaptıklarına bağımlıdır. Bu yıl itibariyle 7,3 milyar kişiyi aştığı tahmin edilen dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağı ön görülüyor. Bu nüfusun beslenmesi için 10 bin yılın toplamından daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda, tarım sektörünün gelişmesi, sürdürülebilir bir büyüme trendinin yakalanması ve üreticilerin uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazanabilmesi için çiftçilere yönelik Devletimiz destek projeleri oluşturmaktadır.

Ayrıca, çiftçilerin başarılı olmasını sağlamak adına doğal kaynakları koruyarak, çiftçilerin daha fazla üretmesi ve yaşamlarını iyileştirmesine yardımcı olmak, nitelikli tohum geliştirerek, üretimlerine değer katmak.

Sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilerek, toprağın daha iyi işlenebilmesi için ekim, dikim, bakım ve hasat işlerini yapmakta kullanılan alet ve makinelerin tanıtılmasında odamız çiftçilerimizi bilgilendirmektedir.

Milli gelirimizin %14’ü, ihracatımızın %15’i ve istihdamın %40’ını tarım sektöründe olan ülkemizde çiftçilerimizin daha fazla üretmesi ve yaşamlarının daha iyi olması için çiftçilerimize hizmet etmekten mutluluk duymaktayım. Milli Ekonomimizin temeli olan tarım sektörünü oluşturan ülkemiz çiftçilerinin ve Taşeli Bölgesinde zor şartlar altında çiftçilik yapan çiftçilerimizin “Dünya Çiftçiler Gününü” kutlar, bereketli bir üretim yılı dilerim.

Ayrıca ;  yağan dolu yağışından etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun. Ürünlerini risklere karşı sigorta yaptıran çiftçilerimizin meyve bahçelerinde Tarsim sigorta eksperleri tarafından inceleme yapılarak gerekli tutanaklar tanzim edilmiştir. Çiftçilerimizin bu tür risklere karşı ürünlerinin sigorta yaptırmaları kendi menfaatleri olacağından önümüzdeki yıllarda tüm çiftçilerimizin ürünlerini sigorta yaptırmaları emeklerinin karşılığını almalarına sebep olacaktır.

24 Haziran 2018 de Ülkemizde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin milli birlik ve beraberlik içerisinde yapılmasını, sonuçlarının ülkemiz ve bölgemiz insanlarının daha iyi şartlarda yaşamalarına vesile olmasını diler. Karaman ilimizden seçime girecek milletvekili adaylarına başarılar dilerim.

 

Yusuf ÖZÇELİK

Ermenek Ziraat Odası Başkanı